Okke Groot
in tekst en beeld

 

home

publicaties

fotoverhalen

contact


 

In 2000 was ik mede-auteur van Focus op Korea : de rol van de Nederlandse pers in de beeldvorming over de Koreaoorlog 1950-1953. Mijn aandeel aan dit werk bestond in hoofdzaak uit een hoofdstuk over het fotoarchief van fotograaf en oorlogscorrespondent Wim Dussel en een belangrijke bijdrage aan de beeldresearch voor het gehele boek. Ik was tevens in grote lijnen verantwoordelijk voor de samenstelling van de begeleidende tentoonstelling in het toenmalige gebouw van Spaarnestad Fotoarchief in Haarlem.

Focus op Korea is inmiddels uitsluitend nog antiquarisch verkrijgbaar.

  In 2006 leverde ik een bijdrage aan Militair vervoer verbeeld : transport bij de krijgsmacht 1900-2006. Mijn aandeel aan deze publicatie bestond uit vrijwel de gehele fotoresearch en -selectie, alsmede circa dertig procent van de teksten bij de foto's. Militair vervoer verbeeld is op dit moment nog leverbaar bij de boekhandel (ISBN 9789085063551).
  In 2011 verscheen van mijn hand Het leger boek. Ben Schoenmaker verzorgde voor dit boek de inleiding en eindredactie. De pocket was de eerste in een groeiende reeks van meer van zulke door WBooks uitgegeven fotopockets over de krijgsmacht, waarbij uitsluitend gebruik is gemaakt van de fotocollectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De eerste oplage van Het leger boek was vrij snel uitverkocht, maar in 2014 verscheen een licht herziene tweede druk (ISBN 9789040077890).
  Sinds 2003 ben ik hoofdredacteur van het tijdschrift over fotografisch erfgoed van het Nederlands Fotogenootschap, Fotografisch geheugen (voorheen NFg-nieuwsbrief), waarbij ik reeds sinds 1996 redactioneel betrokken was. Voor dit blad schreef ik door de jaren een een groot aantal korte en langere artikelen.

Verdere publicaties van mijn hand zijn onder meer:

Militair verleden van Nederland blijvend in beeld? : de fotocollectie van de Sectie Militaire Geschiedenis (Amsterdam, 2000)
Artikel in Tijdschrift voor mediageschiedenis nr. 3

Elf grote bedreigingen
Artikel op de website van het Nederlands Fotomuseum http://nederlandsfotomuseum.nl/nl/over-fotografie/fotografie-dossiers/77-fotografisch-materiaal-bewaren/388-5-elf-grote-bedreigingen.

Diverse korte artikelen en bijdragen, in hoofdzaak over de fotocollecties van SMG/IMG/NIMH in onder meer Spiegel Historiael en Archiefschattenagenda.